garden house

client

private commision

date

2007 - 2009

Category
architecture, interior architecture
About This Project

A couple in Bilthoven wanted a multi-purpose building in their garden which could serve as a studio, classroom and guestroom. In response to this commission, two rooms were realised which fitted within the maximum permitted (zoning) surface of 30m2; a bathroom/toilet and a sitting room/work space with a bookcase. A fantastic view of the garden is afforded from the sitting room through a large sliding door. At the back of this space lies a room length bookcase with a built-in gas fire. The wooden facade is made from horizontally placed planks of WRC (Western Red Cedar) in three varying heights. This creates a natural structure which fits unobtrusively in the outdoor, wooded environment.

Een echtpaar uit Bilthoven heeft de wens een tuinhuis achter in de tuin te plaatsen dat kan dienen als atelier, lees- en logeer ruimte. Binnen de maximaal toelaatbare (bestemmingsplan) oppervlak van 30m2 worden een tweetal ruimtes gerealiseerd. Een badkamer/toiletruimte en een zit/werkruimte met boekenkast.
Vanuit de zitruimte heeft men ruim zicht op de tuin door een grote schuifpui. In deze ruimte bevindt zich aan de achterzijde een kamerbrede boekenkast met geïntegreerde gaskachel.
De houten gevel is gemaakt van horizontaal geplaatste WRC-delen in drie verschillende werkende hoogtes. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke structuur die goed in de bosrijke omgeving past.