Farm-house-tree-house

client

private commision

date

2008 - 2014

Category
interior architecture
About This Project

This farmhouse in the rural east of the Netherlands has been in the client’s family for more than a hundred years. It used to house a family of eight but now it’s property of a new generation. The client couple wanted to preserve the farm but with adjustments to the modern age. Dutch based Atelier 010 went to work on their functional, programmatic and spacial wishes. The existing structure of the farm had of a lot of rooms, many of which without daylight, stringently divided into two stories. This dark and maze-like structure concealed the typical roof-shape and the beautiful tree-trunk beams and columns. The main aim of the design was to maximise the experience of these existing, previously non-visible, qualities. Balancing this new openness and the need for intimacy, the designers of Atelier 010 created a house in house concept. The biggest shell (farmhouse) housing the living spaces in an airy, open and light space. A smaller (tree house) shell creates intimate and warm spaces for the more private functions such as bedrooms and the bathroom. The voids and roof-lights created in the farmhouse provide daylight for both upper and lower floor. The windows in the tree house make visual connections to the rural surroundings as well as the living spaces on the lower floor. Even the bathtub offers a beautiful view on the surroundings. Atelier 010 offered the clients a wide variation of concepts to determine the correct balance in openness, intimacy, functionality, and program. The house-in-house concept was loved immediately by both clients and further adopted by the designers to tailor fit the client’s wishes and needs. Because of the tight budget the clients took the realisation of the project in their own hands and succeeded admirably.

De boerderij is al meer dan honderd jaar eigendom van de familie. Daar waar eerst een gezin met acht kinderen in woonde, is het nu het domein van een stel. De boerderij dient aangepast te worden aan de huidige omstandigheden: ruimtelijk, programmatisch en fysisch. De boerderij heeft een bijzondere vorm door de hoge nok en de in verhouding grote kap. Uitgangspunt is deze vorm binnen beleefbaar te houden en de ruimte als een geheel te kunnen ervaren. Doel is een woning te ontwerpen waar deze ruimtelijke kwaliteiten maximaal te ervaren zijn. Maar naast de openheid is het ook wenselijk om intieme ruimtes te hebben, een knusse plek om je terug te kunnen trekken. Deze schijnbare tegenstrijdigheid resulteert in een huis-in-huis. De twee huisjes herbergen twee verschillende karakters in ruimte en programma. De begane grond waar gewoond en gewerkt wordt, vraagt om licht en ruimte. Op de slaapverdieping is juist intimiteit en warmte in een besloten ruimte gewenst.